Οι όγκοι στο δέρμα αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική, με το οποίο ασχολούνται οι ογκολόγοι, οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί.
Τα νεοπλάσματα στο δέρμα είναι ένας παθολογικός πολλαπλασιασμός των κυττάρων του ιστού, τα οποία σχηματίζουν τον όγκο.
Όπως είναι γνωστό υπάρχουν οι όγκοι κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες: τους κακοήθεις και τους καλοήθεις. Καλοήθεις όγκοι είναι οι μυρμηγκιές, τα λιπώματα, τα θηλώματα, τα αθηρώματα, τα αιμαγγειώματα, οι κύστες, κάποιες ελιές, οι κερατόσπογγοι και άλλα. Κακοήθεις όγκοι είναι η προκαρκινωματώδης κατάσταση του δέρματος, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, τα ινώματα, το επιπεδοκυτταρκό καρκίνωμα, κάποιες κατηγορίες σπίλων (ελιών), μελανώματα και άλλα.
Οι όγκοι προκύπτουν από διαφορετικές αιτίες είτε εκ γενετής, είτε επίκτητες, κατά την διάρκεια της ζωής μας.
Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ επικίνδυνη και προκαλεί τέτοιους όγκους όπως το μελάνωμα, ειδικά σε ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος. Όλη η παγκόσμια ιατρική προειδοποιεί μέσω διάφορων εκδόσεων ότι πρέπει να προσέχουμε όλους τους όγκους στο δέρμα μας, είτε εμφανίζονται για πρώτη φορά ή τους έχουμε από τη γέννησή μας, ειδικά όταν αλλάζει η μορφή τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποιοι όγκοι μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο εξωτερικά (χρώμα, μορφή, μέγεθος) αλλά και να αναπτυχθούν εσωτερικά ή να αλλοιωθούν.
Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις σε έναν πλαστικό χειρουργό ή ένα δερματολόγο. Μετά την εξέταση ως συνήθως γίνεται η αφαίρεση του όγκου ή πραγματοποιείται η ιστολογική διάγνωση. Υπάρχει επίσης μια ταχεία διάγνωση με την βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων.
Οι όγκοι ως συνήθως είναι άνευ συμπτωμάτων, όμως μεγαλώνοντας προκαλούν στον ασθενή ερεθισμό, πόνο, αιμορραγία και δυσαρέσκεια.
Η διάγνωση και η άμεση θεραπεία πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους παγκόσμιους ιατρικούς κανόνες της χειρουργικής. Πρέπει να διατηρηθούν ακριβείς παράμετροι των άκρων αφαίρεσης και του βάθους του όγκου (από 0,3 χιλ έως 3,0 χιλ ) αναλόγως την ιατρική διάγνωση. Όλοι όγκοι που αφαιρέθηκαν πρέπει να εξεταστούν και ιστολογικά.
Θεραπεία με λέιζερ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιπτώσεις όπως: θήλωμα, κονδύλωμα, κηλίδωτο αιμαγγείωμα, κερατόσπογγοι, όταν έχει γίνει 100% ακριβής διάγνωση. Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση δεν δίνει ακριβές αποτέλεσμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί ιστολογική εξέταση!
Ηλικία: από βρεφική έως ώριμη ηλικία.
Διάρκεια της θεραπείας: από 10 λεπτά έως 1 ώρα.
Αναισθησία: τοπική.
Μετεγχειρητική πορεία: ο ασθενής επιστρέφει σο σπίτι μετά από 1-2 ώρες μετά την επέμβαση.
Αφαίρεση ραμμάτων: μετά από 7-9 βδομάδες.
Δυναμική παρακολούθηση: κάθε 3-6 μήνες μετά την επέμβαση, και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα καθόλη την διάρκεια της ζωής.
Γενική επαναφορά: μετά από 1-2 μέρες.
Κοστολόγηση της επεμβάσεως: καθορίζεται κατά την διάρκεια της ιατρικής επισκέψεως.
Μετά το αποτέλεσμα της κλινικής διάγνωσης, πρέπει να καθοριστεί η μέθοδος, η διάρκεια και το είδος θεραπείας λέιζερ ή χειρουργικής επεμβάσεως.
Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας;
- Οι όγκοι στο δέρμα μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και για αυτό πρέπει να προσέχουμε το δέρμα του σώματος και του πρόσωπου μας.
- Συνιστάται η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιμετώπιση τους με την βοήθεια του πλαστικού χειρουργού που έχει προϋπηρεσία στην ογκολογία.