Skip to main content

Διόρθωση Επιπλοκών

Διόρθωση Επιπλοκών

Κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί ναι μην είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της επεμβάσεως που έχει γίνει, για διάφορους υποκειμενικούς λόγους. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν και διάφορες επιπλοκές, για τις οποίες ευθύνονται οι γιατροί που εκτέλεσαν την επέμβαση. Μπορεί να είναι τόσο μεγάλες οι επιπλοκές, που αντί ο ασθενής να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούσε, να αποκτά σοβαρές λειτουργικές διαταραχές.

Οπωσδήποτε, σε τέτοιες περιπτώσεις ο ίδιος ο πλαστικός χειρουργός που εκτέλεσε την πρώτη επέμβαση, οφείλει να διορθώσει το ατυχές περιστατικό. Όμως αυτό δεν το κάνουν όλοι οι γιατροί, επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν τα λάθη τους ή δεν ξέρουν τον τρόπο να διορθώσουν μια αποτυχημένη πλαστική. Έτσι ο ασθενής είναι αναγκασμένος να ζητήσει βοήθεια από άλλους έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς.

Ο επανορθωτικός πλαστικός χειρουργός, με πείρα, βλέποντας το αποτέλεσμα, μπορεί αμέσως να αξιολογήσει την δουλειά του συναδέλφου ιατρού, τα λάθη που έχουν γίνει, την ακρίβεια της τεχνικής, και το βαθμό ψυχολογικής οδύνης του ασθενή για το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Το να διορθώσεις μία λαμθασμένη επέμβαση είναι μια σοβαρή και δύσκολη υπόθεση για τον επανορθωτικό πλαστικό χειρουργό. Πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς στον ασθενή τις τεχνικές δυσκολίες και λεπτομέρειες της επαναλαμβανόμενης επέμβασης. Το πιο σημαντικό είναι να πει αλήθεια στον ασθενή για το προβλεπόμενο καινούργιο αποτέλεσμα.

Η δόκτωρ Κ. Καραπετιαν περιμένει όλους όσους βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση και δεν είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα τους.

Με την μεγάλη εμπειρία της (πάνω από 30 χρόνια) και την εξειδίκευσή της στην Επανορθωτική Αισθητκή Πλαστική Χειρουργική είναι σε θέση να:

 • αξιολογήσει αντικειμενικά και επαγγελματικά το αποτελέσματος που αποκτήσατε,
 • να βρει τα λάθη που έχουν γίνει (εάν υπάρχουν),
 • να προτείνει την καταλληλότερη μέθοδο της διόρθωσης για το επιθυμητό αποτέλεσμα,
 • να πραγματοποιήσει με αίσθημα ευθύνης την επανορθωτική επέμβαση, που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση.

 

Αν και για διάφορους λόγους (όπως απώλεια εμπιστοσύνης στους γιατρούς και στο επιτυχημένο αποτέλεσμα) ο ασθενής μπορεί να μην θέλει να ξανακάνει την επέμβαση, αλλά μπορεί τουλάχιστον να λάβει τις σωστές και χρήσιμες πληροφορίες και τις συμβουλές που τον ενδιαφέρουν.

Όποια και αν είναι η περίπτωσή σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε την Δρ. Καραπετιάν, εχέμυθα, ειλικρινά και ανθρώπινα.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές

Οι επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ασθενής μετά από μία ατυχή πλαστική επέμβαση είναι οι παρακάτω:

 • διαστροφή της μύτης, διαταραχές της αναπνοής μετά την ρινοπλαστική,
 • εκτρόπιο, ασυμμετρία των άνω και κάτω βλεφάρων, εκστροφή βλεφάρων, ασυμμετρία των ματιών, και ανεπιθύμητη αλλαγή του σχήματος των ματιών, μετά την βλεφαροπλαστική,
 • ασυμμετρία των φρυδιών μετά την ανόρθωση,
 • ασυμμετρία προσώπου, πάρεση προσωπικού νεύρου, μετά την ανόρθωση,
 • αλωπεκία (οι ούλες που φαίνονται στο τριχωτό της κεφάλης) μετά την επέμβαση σε αυτό το σημείο,
 • ασυμμετρία των μέρων του προσώπου και σώματος μετά την λιποαναρρόφηση,
 • «αυτιά του σκύλου» μετά την κοιλιοπλαστική,
 • ασυμμετρία των μαστών μετά την ανόρθωση, αυξητική και μείωση,
 • δυσμορφία του σχήματος της ρώγας ή απώλεια της, μετά την μείωση μαστών,
 • δημιουργία κάψας, πόνοι, μετά την αυξητική με προσθέσεις από σιλικόνη,
 • ασυμμετρία μετά την ωτοπλαστική,
 • όγκοι μετά την ακατάλληλη αφαίρεση τους,
 • ούλες που φαίνονται (υπερτροφικές και χηλοειδείς) ως αποτέλεσμα διάφορων επεμβάσεων,
 • αλλαγή του δέρματος (ξηρότητα, βαθύχρωμα ή ανοιχτόχρωμα σημάδια, υπεραιμία, ατροφία, λιποδιστροφία, έλκη, και νέκρωση) μετά από διάφορες επεμβάσεις και θεραπείες με λέιζερ.

Διόρθωση Επιπλοκών - Μαρτυρίες

Ελενη Μ. (42),
5

Υστερα απο μια πλήρως αποτυχημένη βλεφαροπλαστική και μια ακόμη πιο αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης της δυσαρμονίας που είχε δημιουργηθεί στο πρόσωπο μου σε δεύτερο γιατρό η ψυχολογία μου είχε καταβαραθρωθεί (το ίδιο και η τσέπη μου). Σε μια ύστατη προσπάθεια έπεσα επάνω στην κ. Καραπετιάν η οποία με περίσσευμα θάρρους και ήθους ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να διορθώσει τα εγκλήματα που οι προηγούμενοι γιατροί είχαν διαπραξει στο πρόσωπο μου(και που άλλοι αρνήθηκαν να διορθώσουν απο ευθυνοφοβία και απο έλλειψη εμπειρίας). Η τελειομανεία, η εμπειρία της, το ταλέντο και η αίσθηση αρμονίας που διαθέτει σε συνδυασμό με μια ευαισθησία και ανθρωπιά που πραγματικα σπανίζουν στο χώρο της την κάνουν ένα εξαιρετικό παραδειγμα γιατρού αλλά και ανθρώπου. Αυτά τα λίγα καλά λόγια είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για αυτόν τον σπάνιο άνθρωπο. Χίλια ευχαριστώ.

Ερωτήσεις και απαντήσεις: 

Γεια σας. Βεβαίως πρέπει να γίνει ιατρική επίσκεψη για να συμβουλευτείτε με έναν γιατρό ή να τηλεφωνήσετε για να μάθετε λεπτομέρειες για μελλοντική θεραπεία.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί η διόρθωση ουλών. Το σημάδι που θα μείνει μετά την θεραπεία εξαρτάται από το μήκος και το μέγεθος της ουλής που έχετε.

Γεια σας, έχω κάνει την 1η ρινοπλαστική το 2009, από άλλο γιατρό. Ο πλαστικός χειρουργός αφαίρεσε μέρος του ύβου και καφτηρίασε τα ρουθούνια αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Η μύτη παρέμενε γαμψή, μακριά και μυτερή, ιδιαίτερα όταν γελούσα. Το 2011 με 2η ρινοπλαστική, από άλλο γιατρό, θέλησα να διορθώσω το πρόβλημα ζητώντας να μικρύνω τα ρουθούνια, να κοντύνω την άκρη και να ισιώσω τον ύβο. Το αποτέλεσμα είναι να έχω μία μύτη στραβή με έντονα μεγάλα ρουθούνια πολύ χειρότερη από αυτή της πρώτης επέμβασης. Ο πλαστικός χειρουργός που έκανε την επέμβαση μου πρότεινε με τοπική αναισθησία να ξύση το κόκαλο με ράσπα και να καμουφλάρει τα ρουθούνια με ενέσεις υαλουρανικού οξέος. Μου έχει πει ότι η μύτη μου είναι ταλαιπωρημένη και δεν ΄΄σηκώνει΄΄ 3η επέμβαση. Δεν τον εμπιστεύομαι. Ποια είναι η γνώμη σας; τι πιθανότητες έχω; χωρίς να ρισκάρω για κάτι χειρότερο;

Γεια σας,
Έχω διαβάσει την ερώτησή σας. Έχετε μια δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να σας δω από κοντά γιατί σε περίπτωση σας πρέπει να εξεταστούν ιστοί σας και να γίνει σοβαρή συζήτηση μεταξύ του γιατρού και ασθενή. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού.

Σας παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε. Στην περίπτωσή σας μετά από χειρουργική επέμβαση σας 6-8 μήνες πρέπει να περάσει έτσι ότι οι ιστοί σας υιοθετήσουν προβλεπόμενη μορφή τους. Μόνο τότε θα πρέπει να πάτε σε ένα πλαστικό χειρουργό για να δείτε τι μπορεί να γίνει. Αυτό που, επειδή δεν σας έχω εξετάσει, μπορώ να μιλήσω μόνο θεωρητικά και δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω μια επιπλοκή από άλλο πλαστικό χειρουργό. Αν θέλετε τη γνώμη μου, με περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μου.

Όλες τις απορίες μπορείτε να λύσετε με τον πλαστικό χειρουργό που έκανε πλαστική επέμβαση και γνωρίζει όλες τις λεπτομερείς της μεθόδου. Μπορώ να σας βοηθήσω κατά την διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης.

Η διόρθωση ασυμμετρίας του ακρορινίου μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικές μεθόδους. Περιέχει και στοιχεία της επανορθωτικής χειρουργικής. Γίνεται με ανοιχτό τρόπο με διόρθωση των χονδρών ακρορινίου ή με χρησιμοποίηση εμφυτευμάτων από σιλικόνη.

Από το γράμμα σας έχω καταλάβει ότι έχετε σοβαρές επιπλοκές μετά από 2 χειρουργικές ρινοπλαστικές που έχετε κάνει στο παρελθόν. Εάν θέλετε να πραγματοποιηθεί η τρίτη επέμβαση, πρέπει να είναι επανορθωτική. Για να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Πρέπει να επικοινωνήσετε με πλαστικό χειρουργό για τις εξετάσεις και λεπτομερείς της κατάλληλης ρινοπλαστικής.

Καταλαβαίνω απόλυτα τις ανησυχίες σας, διότι όντως πέρασε αρκετός χρόνος μετά την χειρουργική επέμβαση. Κανονικά έπρεπε να επικοινωνήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας, ο οποίος έπρεπε να σας εξηγήσει με λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα με το οποίο δεν είστε ευχαριστημένη. Πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό χειρουργό μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Ευχαρίστως μπορώ να σας εξετάσω και να λύσω κάθε απορία σας.

Θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσουμε πρώτα τηλεφωνικώς, να μου πείτε την εμπειρία σας και το ιστορικό της επέμβασης σας. Κατόπιν μπορείτε να μου στείλετε τις φωτογραφίες σας ή να σας δω μέσω Skype.

Μετά την κοιλιοπλαστική θα πρέπει να φοράτε ελαστικό επίδεσμο για δύο μήνες. Μετά από 15 ημέρες η κατάστασή σας θα πρέπει να έχει επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο. Σας συμβουλεύω να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό που σας έκανε την επέμβαση. Σε άλλη περίπτωση, μπορείτε ελεύθερα να με επισκεφθείτε.

Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 96 52 210 ή 697 36 22 915

για να κλείσετε ραντεβού με την πλαστικό χειρουργό Καρίνα Καραπετίαν.