Skip to main content

Οι Άντρες και η Πλαστική Χειρουργική

Στον 21ο αιώνα η πρόοδος έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και οι άντρες, θεωρώντας τον εαυτό ως ισχυρό φύλο, πρωτοστατούν δυναμικά στις εξελίξεις σε κάθε τομέα.

Θέλουμε να τους βλέπουμε νέους, δυναμικούς, περιποιημένους και σεξουαλικούς. Το γυναικείο φύλο έχει πλέον αλλάξει ως προς τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις του για τους άντρες-συντρόφους. Παράλληλα και η ίδια η κοινωνική ζωή προτρέπει τους άντρες να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του εαυτού τους. Από την πλευρά τους, οι άντρες κατανοούν πλέον τα νέα δεδομένα και επιδιώκουν συνειδητά να βελτιώσουν τη σωματική τους εικόνα.

Είναι κοινή παραδοχή ότι στις μέρες μας η εξωτερική εμφάνιση διαμορφώνει τις μελλοντικές σχέσεις, την σταδιοδρομία και την προσωπική μας ζωή. Ο αυξημένος ανταγωνισμός στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο επιβάλει ένα βέλτιστο πρότυπο. Ο επαγγελματισμός δεν αρκεί. Ο άντρας πρέπει να είναι επίσης δυνατός, υγιής, όμορφος και με αυτοπεποίθηση. Η γοητευτική εξωτερική του εμφάνιση προδιαθέτει θετικά και πολλές φορές μεταφράζεται υποσυνείδητα ως χαρακτηριστικό συγκροτημένης, ευχάριστης και αξιόπιστης προσωπικότητας.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που παρακινεί τον άντρα να επανεξετάσει την εικόνα του είναι η ίδια η γυναίκα, που αν και ατελές πλάσμα της φύσης, έχει τις τέλειες γραμμές σώματος και προσώπου και ξέρει καλά, όχι μόνο να διατηρεί την φυσική της ομορφιά, αλλά και να τη βελτιώνει.

Η γυναίκα είναι αισθητικό ιδανικό για τον άνδρα της! Αλλά και η ίδια επιθυμεί να πάρει αισθητική απόλαυση από τον άντρα με την κατάλληλη εξωτερική εμφάνιση. Εκτός αυτού, η γυναίκα θέλει να είναι περήφανη για την επιλογή του συντρόφου της, επιδεικνύοντας μέσω αυτού την αισθητική της.

Έτσι οι άντρες ξεκίνησαν δυναμικά την πορεία βελτίωσης της εμφάνισης τους, ψάχνοντας το άλλο τους μισό και επιδιώκοντας να φτάσουν στην κορυφή επαγγελματικά και κοινωνικά.

Εάν υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την ομορφιά, την επιτυχία και τη νεότητα, γιατί να μην τον ακολουθεί ο σύγχρονος άντρας; Αυτός ο δρόμος της μεταμόρφωσης, της τελειότητας και της καινοτομίας μας οδηγεί στην πλαστική χειρουργική.

 

Εντυπωσιακή αύξηση σε Αμερική, Ασία και Μέση Ανατολή

Τα τελευταία πέντε χρόνια σε όλο τον κόσμο όλο και περισσότεροι άντρες απευθύνονται στους πλαστικούς χειρουργούς. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αμερικανικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής το 2007 πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες υποβλήθηκαν σε πλαστικές επεμβάσεις. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί 4.5 φορές. Στατιστικά στοιχεία μας λένε ότι το 40% των ανδρών βελτίωσαν το σχήμα του σώματός τους και 25% το πρόσωπό τους. Από το 2010 έως το 2011 καταγράφηκε 28% αύξηση της ζήτησης των ανδρών σε πλαστικές επεμβάσεις.

Στις ασιατικές χώρες αυξήθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον των ανδρών να αλλάξουν το σχήμα των «ασιατικών» ματιών σε «ευρωπαϊκά»! Στην Κορέα η πλαστική χειρουργική για άνδρες είναι τόσο διαδεδομένη που το ποσοστό επεμβάσεων για γλυπτική σώματος και προσώπου αυξήθηκε από 28% σε 40% τα τελευταία χρόνια.

Δεν εξαιρούνται ούτε και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, που παρουσιάζουν θεαματική αύξηση στις ανδρικές πλαστικές επεμβάσεις, καθώς οι άντρες θεωρούν την εξωτερική τους εμφάνιση δείκτη της επιτυχίας τους και του πλούτου τους. Πιο συχνά είναι τα ενέσιμα εμφυτεύματα στους άνδρες, ενώ το κόστος των πλαστικών επεμβάσεων ξεπερνά και το ευρωπαϊκό. 

 

Τι είδους επεμβάσεις πραγματοποιούν οι άνδρες

Όταν οι άνδρες απευθύνονται σε πλαστικούς χειρουργούς, ορισμένοι δεν μπορούν να εκφράσουν με ακρίβεια την επιθυμητή βελτίωση που επιδιώκουν. Εδώ οι πλαστικοί χειρουργοί καλούνται να τους καθοδηγήσουν επαγγελματικά και ευσυνείδητα χωρίς να ξεχνούν τις φυσικές ιδιαιτερότητες των ανδρών. Πρωτίστως, οι άντρες πρέπει να δείχνουν αρρενωποί μετά την επέμβαση και όχι όμορφοι. Λαμβάνοντας υπόψη ανατομικές ιδιαιτερότητες του σώματος και του προσώπου, τον τύπο δέρματος και τα τριχωτά σημεία, ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός, με τη βοήθεια της σύγχρονης ακίνδυνης τεχνολογίας, μπορεί να κάνει θαύματα και να πετύχει την απόλυτη τελειοποίηση της εξωτερικής εμφάνισης του άντρα.

Αλλά να μην ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό είναι η ισορροπία στο αποτέλεσμα. Το πρόσωπο του άνδρα πρέπει να δείχνει ανανεωμένο, απόλυτα φυσιολογικό και όχι εγχειρισμένο, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις γραμμές του σώματος.

Οι άνδρες πραγματοποιούν γενικώς του ίδιου είδους επεμβάσεις με τις γυναίκες, με πιο συχνές τις εξής:

Ρινοπλαστική: Οι περισσότεροι άνδρες υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση για να διορθώσουν τυχόν δυσμορφία της μύτης και του διαφράγματος είτε λόγω σκελετικής ιδιαιτερότητας είτε μετά από τραυματισμό. Το 32% των ανδρών θεωρεί ότι μετά την ρινοπλαστική το πρόσωπο γίνεται πιο αρρενωπό και οι ίδιοι αισθάνονται πιο γοητευτικοί απέναντι στις γυναίκες.

Ωτοπλαστική (διόρθωση σχήματος αυτιών): Από το κόμπλεξ των «πεταχτών αυτιών» υποφέρουν ακόμα μικρά αγόρια και έφηβοι. Τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι ανώδυνες, με αφανείς ουλές πίσω από τα αυτιά.

Γυναικομαστία: παρατηρείται όταν το μέγεθος του στήθους του άνδρα είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, λόγω πλεονάσματος λίπους στον υποδερμικό ιστό.

Τριχόπτωση: Η απώλεια μαλλιών που παρουσιάζεται έντονα σε άνδρες ήδη από τα 20 χρόνια τους, προκαλείται λόγω οικογενειακού ιστορικού, διατροφής, ηλικίας, άγχους και τρόπου ζωής. Η σύγχρονη τεχνολογία και η εφαρμογή καινούργιων τεχνικών λύνουν οριστικά αυτό το πρόβλημα με πλήρη επιτυχία.

Λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική: ίσως η συνηθέστερη επέμβαση στις μέρες μας, που αφαιρεί λίπος από διαφορετικά σημεία προσώπου ή σώματος. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος, αλλά τεχνική που έχει σκοπό τη διόρθωση και γλυπτική των γραμμών του σώματος ή προσώπου. Πραγματοποιείται μετά από προσεκτικό υπολογισμό των συμμετριών και των γραμμών του σώματος του άνδρα, τονίζοντας τους μυς. Σε περιπτώσεις όπου οι άνδρες πάσχουν από παχυσαρκία, όταν δηλαδή το βάρος τους φτάνει ως και 150 κιλά και όταν η δίαιτα ή η άσκηση δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα, γίνεται τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου στο σημείο που ο οισοφάγος γίνεται στομάχι. Η επέμβαση γίνεται με ενδοσκόπιο και μετά ακολουθεί ειδική δίαιτα, όπου ο άνδρας χάνει περίπου 30 με 60 κιλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούνται παράλληλες επεμβάσεις όπως κοιλιοπλαστική (αφαίρεση περίσσιου δέρματος στην κοιλιά), ανόρθωση μηρών και γλουτών, βραχιοπλαστική, ανόρθωση προσώπου και λαιμού. Μετά από αυτή την διαδικασία, η εξωτερική εμφάνιση του άνδρα αλλάζει ριζικά, ενώ η αυτοπεποίθηση και η σεξουαλικότητα του αυξάνονται κατακόρυφα!

Βλεφαροπλαστική (ανόρθωση βλεφάρων): πραγματοποιείται στους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Ενδείξεις βλεφαρόπτωσης είναι η πτώση των άνω βλεφάρων, οι σακούλες κάτω από τα μάτια και το αίσθημα δυσφορίας, ειδικά το πρωί, ότι τα βλέφαρα είναι «βαριά». Μετά από τέτοιες επεμβάσεις το πρόσωπο αποκτά πιο νεανική όψη, εξαφανίζεται η κουρασμένη μορφή και το βλέμμα γίνεται πιο έντονο και «ανοιχτό».  

Πλαστική προσώπου: είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις των ανδρών και μπορεί να διορθώσει τις συγγενείς ανωμαλίες του σκελετού, των μαλακών μορίων του προσώπου, τις δυσμορφίες μετά από τραυματισμούς, τις ατέλειες ιστών μετά από αφαίρεση όγκων. Στόχος είναι να διαμορφώσει αισθητικές γραμμές και συμμετρίες προσώπου, που είναι και η επιθυμία ενός άνδρα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι φυσικά (λίπος, μυς, περιτονία) ή εμφυτεύματα από σιλικόνη.

Μετά την πλαστική προσώπου το αποτέλεσμα είναι το βελτιωμένο περίγραμμα του ανδρικού προσώπου (πιγούνι, μέτωπο, ζυγωματικά). Σε περίπτωση που οι άνδρες επιθυμούν πιο λεπτές γραμμές του προσώπου, τότε η διόρθωση των μαλακών μορίων και ιστών πραγματοποιείται ταυτόχρονα με λιποαναρρόφηση.

Γενειοπλαστική: πραγματοποιείται κατά το σύνδρομο του «κοντού» ή «μακρύ» προσώπου, με αφαίρεση ιστού που περισσεύει ή τοποθέτηση εμφυτεύματος από σιλικόνη. Σκοπός της επέμβασης είναι να επιτευχθούν σωστές αναλογίες προσώπου. Για την διόρθωση του περιγράμματος του ανδρικού προσώπου εκτελείται ταυτόχρονα η κυκλική πλαστική των ζυγωματικών και μετώπου.

Φαλλοπλαστική: κεντρικό ζήτημα, που απασχολεί τους άνδρες σε όλες τις ηλικίες, είναι η σεξουαλική ικανότητα. Πολλοί άνδρες ταυτίζουν αυτό το πρόβλημα με το μέγεθος και το σχήμα του πέους. Η φαλλοπλαστική έχει σκοπό τη μεγέθυνση του ανδρικού πέους ενώ επίσης πραγματοποιείται πλαστική των όρχεων με εμφυτεύματα από σιλικόνη. Αυτές οι επεμβάσεις δεν λύνουν πάντα το πρόβλημα της ανικανότητας, όμως οι συνεχείς επιστημονικές εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες. Οι ιατροί-ερευνητές του 21ου αιώνα δηλώνουν ότι βρήκαν τον τρόπο μεταμόσχευσης ιστών για την βελτίωση της στύσης. Τα πειράματα πραγματοποιούνται σε κουνέλια. Οι αμερικανοί επιστήμονες επαναφέρουν τους ιστούς της στύσης του ανδρικού πέους μαζί με αιμοδοτικά κύτταρα κουνελιών. Έχει γίνει τοποθέτηση αυτών των κυττάρων σε 30 ασθενείς-εθελοντές και αναμένονται τα αποτελέσματα του πειράματος. Ελπίζουμε ότι θα είναι θετικά.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ανδρών από όλο τον κόσμο για την πλαστική χειρουργική επιφορτίζει τους ιατρούς-επιστήμονες με μεγάλη ευθύνη για νέες ανακαλύψεις και λύσεις για την βελτίωση της υγείας και της όψης στους άνδρες.

Εμείς ευχόμαστε σε όλους τους άνδρες καλοκαιρινή διάθεση και ωραία συναισθήματα! Για περισσότερες πληροφορίες ή απορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Δρ. Καραπετιάν http://karapetian.org

Η Δρ. Καραπέτιαν (MD, PhD) έχει 30ετή εμπειρία στην Αισθητική Χειρουργική με πάνω από 9000 χιλιάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό της, στην Μεγάλη Βρετανία (GMC-UK), Ιρλανδία (IMC), Ρωσία, Αραβικά Εμιράτα.  

 Στην Ελλάδα συνεργάζεται με το υψηλών προδιαγραφών ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan.

Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 96 52 210 ή 697 36 22 915

για να κλείσετε ραντεβού με την πλαστικό χειρουργό Καρίνα Καραπετίαν.